علت خونریزی مقعدی چیست؟ درمان خانگی و دارویی

هرگونه خروج خون از مقعد به دلایل گوناگون را خونریزی مقعدی می‌نامند. هنگام مواجهه با خون روی مدفوع یا در کاسه توالت، نگران و دستپاچه نشوید چون این خونریزی ممکن است دلایل مختلفی مثل عارضه‌های نشیمنگاهی داشته باشد. خروج خون بسته به علت آن ممکن است همراه با مدفوع یا بصورت جداگانه و خفیف یا شدید باشد.

دلایل خونریزی از مقعد یا خون در مدفوع​

شایع ترین دلایل خونریزی از مقعد یا خون در مدفوع را می‌توان موارد زیر عنوان کرد:

شقاق یا زخم مقعد​

به ایجاد یک زخم یا پارگی در پوست اطراف مقعد، شقاق یا فیشر گفته می‌شود. این عارضه علاوه بر خونریزی علائم دردناک دیگری مثل خارش، سوزش و التهاب هم به همراه دارد.

بیماران معمولا به دلیل علائم آزاردهنده به دنبال سریع ترین راه برای درمان شقاق هستند.

بواسیر داخلی و خارجی​

وقتی رگ‌های ناحیه مقعد دچار التهاب و تورم می شوند، فرد به هموروئید مبتلا شده است. شایع ترین نشانه هموروئید خونریزی از مقعد است. البته این عارضه علائم دردناک دیگری مثل برآمدگی در ناحیه مقعد، درد و التهاب هم به همراه دارد.

اسهال خونی​

بدیهی است از جمله بیماری‌های بسیار شایعی که باعث خونریزی از مقعد می‌شود، میکروب ها و انگل ها هستند. اسهال های خونی که به دلیل این عوامل ایجاد می شوند معمولا سیر حادی دارند یعنی طی چند روز ایجاد می‌شود و فرد را دچار اسهال شدید همراه دفع خون می‌کند. اسهال خونی به راحتی قابل درمان بوده، به گونه ای که می توان با مصرف آنتی بیوتیک به نتیجه مطلوب دست یافت.

کولیت زخمی​

کولیت یک بیماری خود ایمنی است که در آن مخاط روده بزرگ با هجوم سلول‌های دفاعی زخم شده و بیمار دچار درد شکم، اسهال و خونریزی می شود. این بیماری سیر مزمنی دارد و تا سال ها فرد را به مشکل می اندازد و بیمار باید دارو مصرف کند.

سرطان​

به دلیل شیوع سرطان روده بزرگ و قابل علاج بودن آن بسیاری از موارد خونریزی مقعد، نیازمند انجام کولونوسکوپی است تا پزشک از سلامت روده بزرگ مطمئن شود. خوشبختانه در سال های اخیر با تحصیل تعداد زیادی از پزشکان در رشته فوق تخصصی گوارش انجام کولونوسکوپی کامل میسر شده است.

تاکید بر این نکته ضروری است که در صورت تشخیص زودرس سرطان کولون این بیماری با انجام جراحی کاملا درمان و باعث بهبود کامل بیمار می‌شود و تنها راه تشخیص زودرس این بیماری انجام کولونوسکوپی کامل به دست یک پزشک ماهر است.

زخم معده​

این زخم گوارشی که بر روی معده و روده کوچک تاثیر می گذارد، زمانی ایجاد می‌شود که لایه مخاطی معده کاهش می‌یابد و اسیدهای گوارشی باعث ایجاد زخم در آن می‌شوند. یکی از نشانه های این عارضه خونریزی مقعدی است.

علت خونریزی مقعد بدون درد چیست؟​

خونریزی مقعدی بدون درد با توجه به رنگ خون و سایر علائم به یکی از دلایل زیر اتفاق می‌افتد:

  • بواسیر یا هموروئید (رنگ خون قرمز روشن)
  • بیماری‌های روده مثل کرون و کولیت (خون قرمز تیره)
  • زخم معده (رنگ مدفوع تیره و مایل به سیاه)

انواع خونریزی مقعد​

همانطور که در بالا اشاره کردیم با توجه به اینکه منشأ خونریزی کدام بخش از دستگاه گوارش است می‌توان این عارضه را به سه نوع تقسیم کرد:

هماتوشزی: منشأ این خونریزی روده بزرگ است و چون فاصله مقعد تا روده بزرگ کم است، خونی که بیمار مشاهده می‌کند به رنگ قرمز روشن است. این نوع خونریزی معمولا شدید نیست و در داخل مدفوع یا بصورت جداگانه دیده می‌شود.

از علائم هماتوشزی که ممکن است بیمار تجربه کند شامل تب، درد شکم و تغییراتی در دفع مثل اسهال و غیره است.

ملنا: مشاهده مدفوع تیره و حتی سیاه رنگ، نشان دهنده خونریزی از بخش فوقانی دستگاه گوارش است. شدت این نوع خونریزی مقعدی معمولا بیشتر است و علت تغییر رنگ را می‌توان فاصله زیاد معده، مری یا روده کوچک تا مقعد دانست.

طی این فاصله، خون اکسیژن خود را از دست می‌دهد و به همین دلیل به رنگ تیره دفع می‌شود.

خون مخفی: در این حالت خون در مدفوع وجود دارد اما بیمار قادر به مشاهده آن نیست و تنها با آزمایش گایاک یا تست O.B می توان آن را تشخیص داد. این آزمایش معمولا برای افرادی که به دلیل کم خونی یا فقر آهن به پزشک مراجعه می کنند، تجویز می‌شود.

علت خونریزی مقعدی چیست؟
 


🔴 لینک های مفید: شبیه ساز منظومه شمسی , استخاره با قرآن , فال حافظ آنلاین ,
میزبانی شده توسط سرورهای قدرتمند افیکس هاست

بالا