باقیات صالحات

زهرا

عضو انجمن
باقیات صالحات/ باقیات و صالحات:
این اصطلاح به معنای «کارهای نیک که ثواب اخروی دارد» است و صورت اصلی آن عربی و به شکل «الباقیات الصالحات» است که در زبان فارسی و در میان مردم باقیات صالحات و یا باقیات الصالحات گفته می شود. اما باید توجه داشت به هر شکلی می توان استفاده کرد به جز باقیات و صالحات.
 
پاسخ درست
هر آنچه از اعمال انسان که اثر مثبتش باقی می‌ماند و روز قیامت به انسان داده میشود

یعنی اعمال خیر
مثلا به کسی با پول کمک کنیم شاید در ظاهر پول از دست برود ولی نزد خدا باقیات صالحات می شود و تا روز قیامت باقی می ماند

sanaz_jafari

عضو انجمن
1. باقیات صالحات؛ اعمال صالحى است که نزد خدا محفوظ مى‌‏ماند و باعث شکر و اجر عظیم از جانب پروردگار مى‌‏شود. بنابر این تعریف، باقیات صالحات تمام اعمالی هستند که انسان در دنیا انجام داده و در آخرت ثمره‌‌اش را می‌‌بیند.
تعدادی از مصادیق باقیات صالحات که در روایات نیز آمده از این قرار است: ذکرهای مختلف که حمد و ثنای الهی را بگوید، نماز شب، نمازهای یومیه، حب اهل بیت و ... .
2. این قسم محدودتر از قسم اول بوده و مصادیق آن نیز خاص‌‌تر از معنای اول است. بنابر این تفسیر، باقیات صالحات، هر فکر و ایده و گفتار و کردار صالح و شایسته‌‏اى است که اثرات و برکاتش – حتی بعد از مرگ پدیدآورنده‌اش- در اختیار افراد و جوامع قرار گرفته و به همین دلیل، پاداش‌هایی را بعد از مرگ برای مرده به دنبال دارد. مواردی چون وقف، فرزند صالحی که برای انسان استغفار کند و ... به عنوان مصادیقی از این تعریف به شمار آمده‌اند.
 

sarani

عضو انجمن
هر آنچه از اعمال انسان که اثر مثبتش باقی می‌ماند و روز قیامت به انسان داده میشود

یعنی اعمال خیر
مثلا به کسی با پول کمک کنیم شاید در ظاهر پول از دست برود ولی نزد خدا باقیات صالحات می شود و تا روز قیامت باقی می ماند

 
آخرین ویرایش توسط مدیر:
پاسخ درست

iraj

تازه وارد
مفسّران قرآن مجید در تفسیر باقیات صالحات، احتمالات متعددّى ذکر کرده اند که به پنج نمونه از آنها اشاره مى کنیم:

الف : منظور، نمازهاى پنجگانه روزانه است(1); زیرا هم عملى صالح و شایسته است و هم ماندگار. نماز در هر خانه و اداره و جامعه و کشورى اقامه شود، آن را آباد مى کند و از هر کجا رخت بر بندد، آنجا ویران خواهد شد. نمازى که قلب انسان ـ این کانون نگرانى ها و اضطرابها ـ را متوجّه خداوند مى کند، موجب اطمینان و آرامش و تسکین قلب مضطرب است(2) و خلاصه، نماز معیار و میزان قبولى و یا عدم پذیرش سایر عبادات است.(3)

ب : مراد از «باقیات صالحات» ذکر شریف «سُبْحانَ اللّهِ وَ الْحَمْدُلِلّهِ وَ لا اِلهَ اِلاَّ اللّهُ وَ اللّهُ اَکْبَر» است(4).

خداوند پاک و منزّه از هر عیب و نقصى و متّصف به هر صفت کمال است; چنین خداوندى شایسته حمد و ستایش است. حال که او هیچ عیب و نقصى ندارد و تمام صفات کمالیّه را واجد است، تنها او شایسته پرستش است و هیچ معبودى جز او، شایسته عبادت نیست. خداوندى که بالاتر از توصیف ما و بالاتر از فکر و اندیشه ماست.

ج : «نماز شب» احتمال دیگرى است که در تفسیر جمله «باقیات صالحات» ذکرشده است.(5) نماز شب از اهمّیّت زیادى برخوردار است که هر چه پیرامون اهمّیّتش بیان شود، کم است; قرآن مجید در این باره مى فرماید: وَ مِنَ اللَّیْلِ فَتَهَجَّدْ بِه نافِلَةً لَکَ عَسى اَنْ یَبْعَثَکَ رَبُّکَ مَقاماً مَحْموُداً(6)

و پاسى از شب را (از خواب برخیز، و) قرآن (و نماز) بخوان. این یک وظیفه ویژه اى براى توست; امید است پروردگارت تو را به مقامى در خورِ ستایش بر انگیزد!

رسیدن به مقام «محمود»، حتّى براى حضرت رسول اکرم(صلى الله علیه وآله) در سایه نماز شب ممکن است. البتّه، لازم نیست که انسان تمام آداب نماز شب را انجام دهد، مخصوصاً براى کسانى که تازه قصد نیل به این سعادت بزرگ را دارند; بلکه بجا آوردن همان یازده رکعت نماز به صورت عادى و بدون آداب، کافى است; هر چند کسانى که سعادت بجا آوردن تمام آداب و دعاها را دارند، به طور قطع ثواب افزونترى در پیشگاه خداوند متعال دارند.

امید آن که باتوفیق انجام این عبادت بزرگ، به تدریج لذّت رسیدن به «مقام محمود» را احساس کنیم.

د : برخى از مفسّران «باقیات صالحات» را به دخترانى تفسیر کرده اند که با آداب اسلامى تربیت یافته و مادران نمونه اى براى فرزندان خود شده اند(7) چنین دخترانى «باقیات صالحات» هستند; زیرا اینان مایه امیدوارى پدر و مادر در جهان آخرتند.

هـ : در روایتى از امام صادق(علیه السلام) مى خوانیم که مودّت و دوستى و ولایت اهلبیت(علیهم السلام) را از جمله مصادیق «باقیات صالحات» شمرده اند.(8)

بنابراین طبق این حدیث مودّت و دوستى اهلبیت(ع) نیز از مصادیق باقیات صالحات است.

این پنج مورد، پنج تفسیر مختلف از «باقیات صالحات» است; ولى همان گونه که مکرّر گفته ایم این تفاسیر به ظاهر مختلف، هیچ تضادّ و تنافى با یکدیگر ندارند و مى توان همه آنها را در مضمون «باقیات صالحات» گنجاند; به این صورت که هریک از تفاسیر ذکر شده و تفاسیر دیگرى که ذکر نکردیم(9)، هر کدام از اینها مصداقى از مصادیق «باقیات صالحات» باشد;(10) زیرا «باقیات صالحات» مصادیق فراوانى دارد.

* * *

نتیجه این که انسان نباید به زندگى زود گذر دنیا، دل ببندد; بلکه باید به دنبال «باقیات صالحات» باشد.

شاعر مى گوید:



بشکاف خاک و ببین یکدم *** بى مهرى زمانه رسوا را

این دشت خوابگاه شهیدان است *** فرصت شمار وقت تماشا را

از عمر رفته نیز حسابى کن *** مشمار جدى و عقرب و جوزا را




1 . تفسیر جوامع الجامع، جلد دوم، صفحه 367.​

2 . سوره رعد، آیه 28.​

3 . میزان الحکمة، باب 2265، حدیث 10233 و باب 2273.​

4 . ترجمه تفسیر المیزان، جلد 26، صفحه 187.​

5 . البیان فى تفسیر القرآن، جلد 7، صفحه 52.​

6 . سوره اسراء، آیه 79.​

7 . مجمع البیان، جلد 5، صفحه 474.​

8 . تفسیر نمونه، جلد 12، صفحه 446.​

9 . به تفسیر مجمع البیان، جلد 6، صفحه 473 و 474 مراجعه کنید.​

10 . مرحوم طبرسى در آدرس فوق و علاّمه طباطبائى «رضوان اللّه علیهما» در ترجمه المیزان، جلد 26، صفحه 187 نیز همین عقیده را دارند.​

 


🔴 لینک های مفید: شبیه ساز منظومه شمسی ,
میزبانی شده توسط سرورهای قدرتمند افیکس هاست

بالا